متن زير خطبههاي آيت الله امامي کاشاني در روز جمعه 10 شهريورماه مصادف با عيد سعيد قربان ميباشد که بعد از نماز عيد قربان ايراد گرديده است.
خطبه اول:
قال الله العظيم في کتابه الکريم: «لَن يَنَالَ اللَّهَ لحُومُهَا وَ لا دِمَاؤُهَا وَ لَکِن يَنَالُهُ التَّقْوَي مِنکُمْ کَذَلِک سخَّرَهَا لَکمْ لِتُکَبرُواالله عَلي مَا هَدَيکُم و بَشِّرِ المُحسِنين»[1]
عيد سعيد قربان را به امت اسلام و ملت بزرگ ايران و رهبر عزيزمان تبريک عرض ميکنم. آيه کريمهاي که تلاوت شد، در سوره مبارکه حج آيه 37 است که درباره فلسفه قرباني است که به چه منظور قرباني بايد صورت گيرد.
در اين آيه ميفرمايد: هرگز گوشت وخونهايشان بالا نميرود (گوشت و خون اين گوسفند به خدا ارتباط ندارد و به خدا نميرسد؛ آنچه به خدا ميرسد، دل و قلب و نور و رابطهاي است که با خداست.
«وَ لَکِن يَنَالُهُ التَّقْوَي مِنکُمْ»؛ تقواي شما را به خدا ميرسد.
«کَذَلِک سخَّرَهَا لَکمْ» خداوند اينگونه آنها را تسخير شما کرد؛ يعني شما بر اين حيوان مسلط شديد وگرنه گاو و شتر از انسان بزرگتر است و تواناييش هم از انسان بيشتر است، ولي خدا شما را بر آن تسخير کرد و قدرت داد تا آنرا ذبح کنيد. چرا؟ «لِتُکَبرُواالله عَلي مَا هَدَيکُم» چون خدا را بزرگ بدانيم و به بزرگي ياد کنيم. هيچ چيز را بالاتر از خدا ندانيم. بدانيم همه چيز از خداست. قدرتها از خداست. عزّتها از خداست. به خود تکيه نکنيم. به زمين نگاه نکنيم. به آسمان نگاه نکنيم. هر وقت چنين شد خداوند
اينکه ميگويند:
کعبه يک سنگ نشان است که ره گم نشود
حاجي احرام دگر بند و ببين يار کجاست
يعني دل را مرتبط کن؛ نه به صورت کعبه و نه به صورت طواف و قرباني توجه نکن، بلکه به باطن آنها توجه کن. در همين قرباني است که وقتي پيامبر اکرم(ص) قرباني براي فاطمه زهرا(س) کردند، وقتي خواستند کارد را از گلوي گوسفند بردارند فاطمه(س) را صدا زدند. زهرا(س) آمد و نگاه کرد. ديد پيامبر ميفرمايد: «اللهم تقبل منا و من آل محمد و من امة محمد»
بعد حضرت فرمود فاطمه جان اين قربانيت را نگاه کن هر قطره خوني که از اين گوسفند ميچکد، خداوند گناهان گذشته انسان را ميبخشد. اين البته مختص کعبه و منا نيست. کلاً عيد قربان و قرباني کردن در هر کجا باشد، اين ارزش و قيمت را دارد. بعد فرمود فاطمه جان تو با اين قيمت به اين ارزش رسيدهاي. فاطمه عرض کرد يا رسول الله! اين ثوابي که فرموديد، اين مختص ما اهل بيت است يا براي همه مسلمانان است؟ پيامبر اکرم(ص) فرمود براي همه مسلمين است. حضرت فاطمه زهرا(س) خوشحال شدند. در روايات هم ديده ميشود که حضرت فاطمه نسبت به تمام انسانها خوشحال ميشود و اين ارزش را براي همه ميديد. پيامبر اکرم(ص) اين ارزش قرباني کردن را براي همه مسلمين دانستند بنابراين ما از اين آيه شريفه و عيد قربان نتيجه ميگيريم که کارها همه در دست خداست. خدا را بزرگ بشماريم. کارها را به خدا بسپاريم. در دايرهاي قرار بگيريم که با تقوا، نيکوکاري، احسان، خدمت به مردم، تلاش در حل کردن مشکلات مردم و رعايت حقوق ديگران باشيم. اين چيزي است که يک انسان مؤمن بايد داشته باشد. تا زنده هستيم در خودمان اين فضايل را بوجود آوريم.
اگر در عيد قربان کسي قرباني کند، اينقدر ثواب دارد و اين کمکها به ارحام، بستگان انجام شود و مشکلات مردم را حل کند. اينها همه مسائلي هست که به ما ارتباط دارد و تا زنده هستيم ميتوانيم از اينها بهرهمند شويم. بعد از مرگ ديگر دست ما کوتاه خواهد بود.
خطبه دوم:
خودم و همه عزيزان را به ورع و تقوا توصيه ميکنم. «لِيَشهَدوا مَنافِعَ لَهُم وَيَذكُرُوا اسمَ اللَّهِ في أَيّامٍ مَعلوماتٍ عَلى ما رَزَقَهُم مِن بَهيمَةِ الأَنعام »[2] آيه شريفهاي که در خطبه اول قرائت شد آيه 37 سوره حج بود اين ايه 27 سوره حج است. اين آيه مربوط به منافع حج است. حديثي است از امام رضا(ع) که در علل الشرايع آمده است. حضرت ميفرمايند علت حج، وفور الي الله حرکت به سوي خدا است. «مَعَ مَا فِي ذَلِكَ لِجَمِيعِ الْخَلْقِ مِنَ الْمَنَافِعِ لِجَمِيعِ مَنْ فِي شَرْقِ الاَْرْضِ وَغَرْبِهَا وَمَنْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ مِمَّنْ يَحُجُّ وَ مِمَّنْ لَمْ يَحُجَّ...»[3]؛ منافع و آثار حجّ، تمام اهل زمين؛ از شرق و غرب و دريا و خشكي را فرا ميگيرد؛ چه آنها كه حج ميگزارند و چه آنان كه به جا نميآورند. در حج افراد از مناطق مختلف امت اسلام به طواف کعبه و خانه خدا حرکت ميکنند. آنجا دور هم جمع شوند. علاوه بر مسئله توجه به خدا، بايد به امور کل جهان اسلام رسيدگي کنند. اين بياني که رهبر معظم انقلاب(مد ظله العالي) درباره حج داشتند، همين نکته بود که جهان اسلام بايد بيدار شود. فلسفه حج همين است. امت و ملت اسلام بايد از دولتها و رؤساي کشورهاي خود بخواهند که چه مصالحي براي مسلمين است. مسلمين چه مشکلاتي دارند. امروز که دنياي استکبار اين همه فساد ايجاد کرده است، نه امنيت براي مسلمين است، نه وحدت. تفرقه براي مسلمين است و وضعي که دشمن بوجود آورده است. صهيونيستها يا عامل جنايت هستند يا از عوامل تروريست و جنايات پشتيباني ميکنند. اين وضعي است که دنياي اسلام را متأسفانه گرفته است. اين وظيفهاي است براي همه ملتها. از دولتها امنيت جان مطالبه کنند. امنيت حيثيت و جان و آبرو مطالبه کنند. فرهيختگان، خطيبان جمعه بايد به اين مطالب بپردازند. بايد به منافع مسلمين توجه شود. امروز استکبار اين وضع را در فلسطين، سوريه و يمن بوجود آوردهاند. اين همه خونريزي و جنايتها صورت ميگيرد. اينها را در جهان اسلام وجود دارد و بايد امت اسلام و نخبگان، دولتها را متوجه اين تکليف و وظيفه کنند. استکبار جهان اسلام را در همه امور بهم زده است. اين وظيفه همه ملتهاست. البته قرآن کريم که ميفرمايد: «ليشهدوا منافع لهم» اينست که نخبگان و حجاج در مکه جمع شوند و تصميم گيري کنند. اين وظيفهاي براي ما است. دنيايي که به اين وضع درآمده است به يک امامت نياز دارد، به يک ولايت نياز دارد، اين امامتي است که بايد داراي قدرت والايي باشد و دنيا را تکان دهد و اين تحول به دست وليعصر حجت بن حسن(عج) خواهد بود. و جمهوري اسلامي بحمدالله از ولايت برخوردار است و آن نيابت امام زمان ارواحنا له الفداء ولايت فقيه است، ولي در عين حال ميبينيم که دشمنان، اينچنين کشور ما را احاطه کردهاند. وحدت، انسجام و اتحاد در کشور و رسيدگي به ديگران و البته به نحو عام در جهان اسلام يک تکليف و وظيفهاي است. از امام شهدا و شهداي بزرگمان تجليل ميکنيم و همچنين از شهيد حججي تجليل ميکنيم. اميدواريم همه در چنين روزي مهمان امام زمان ارواحنا له الفداء باشند.
پي نوشتها:
[3]. بحار الانوار، ج96، ص32؛ وسائل الشيعه، ج11، ص12.
|